کنترل دردهای زایمانی
زایمان طبیعی یک پروسۀ طبیعی است که در بعضی افراد با درد غیر قابل تحمل همراه است. کنترل درد زایمان، همیشه مورد توجه بشر بوده و در طول زمان، راههای مختلفی برای کنترل درد زایمان ابداع شده است.
نکته مهم این است که زایمان طبیعی میتواند بسیار راحت و مطلوب باشد بهشرطی که از قبل برای آن آماده باشیم. روشهای کاهش دردهای زایمان طبیعی، به دو دسته غیردارویی و دارویی تقسیم میشود که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
روشهای غیردارویی کنترل درد
نرمشهای دوران بارداری و یوگا در بارداری
مزایای ورزش در دوران بارداری زیاد است. در وهلۀ اول از اضافهوزن مادر جلوگیری کرده و از افسردگی دوران بارداری نیز پیشگیری میکند. در ضمن عضلات کف لگن، آمادگی خروج جنین با فشار کمتر و شرایط بهتر را پیدا میکند.
در ضمن در آموزشِ نرمشهای دوران بارداری، تکنیک نفس کشیدن هنگام شروع درد آموزش داده میشود؛ به این صورت که تنفس باید آرام و عمیق باشد. تنفس تند و با دهان باز باعث بلع هوا و اضطراب و کاهش آب بدن خواهد شد.
آبدرمانی
آب گرم میتواند درد زایمان را بهطور مؤثر کاهش دهد. بهمحض شروع درد زایمان، دوش آب گرم روی پشت و کمر میتواند درد را کاهش دهد. همچنین استفاده از وان آب گرم در طول زایمان، درد را بسیار کم میکند.
تحرک
راه رفتن و حرکات چرخشی روی ناحیۀ کمر و فعالیتهای ورزشی در حالت ایستاده و نشستن روی توپ میتواند به تسکین درد کمک کند.
ماساژ
ماساژ، سبب کاهش اضطراب میشود. ماساژ هر ناحیه از بدن، حتی دست، پا و کمر توسط فردی که مادر دوستش دارد، مثل همسر، مادر و خواهر به کاهش درد بسیار کمک میکند.
طب فشاری
طب فشاری توسط فرد آموزشدیده سبب کاهش دردهای زایمانی میشود.
موسیقی
مطابق با تحقیقات انجام شده، موسیقی میتواند اثرات تسکینی مثبت بر کاهش درد زایمان باشد، بنابراین میتوان از موسیقی بهعنوان یک تکنیک عالی برای ارتقاء کیفیت زایمان و افزایش آمار زایمان طبیعی استفاده کرد.
آروماتراپی
در این روش با استفاده از عصارۀ فشردۀ گیاهان معطر، سطح اضطراب و استرس کاهش داده میشود. این روش سابقۀ شش هزار ساله در یونان و مصر باستان دارد. بیشترین گیاهان مورد استفاده برای آروماتراپی اسطوخودوس (لاواندر)، کُندر، یاسمن و مریمگلی هستند.
هیپنوتیزم
هیپنوتیزم اگر توسط روانشناس آگاه انجام شود، به کاهش درد کمک میکند.
طبسوزنی
این روش نیز میتواند سبب کاهش ترس و اضطراب مادر شود.
روشهای دارویی
گاز انتونوکس
مخلوط گازی انتونوکس حاوی ۵۰ درصد اکسیژن و ۵۰ درصد اکسید نیتروژن است. استفاده از این مخلوط گازی، در کاهش درد ناشی از انقباضات، بسیار مفید است. در فاصلۀ بین دو انقباض که درد وجود ندارد، نیازی به استفاده از گاز نیست و باید با شروع انقباضات استفاده شود. شروع اثر گاز پس از استفاده، ۲۰ ثانیه است و حدود ۴۵ ثانیه باقی میماند و انقباض را کامل پوشش میدهد. اگر از آن درست استفاده شود، عوارض چندانی ندارد.
نکته: قبل از استفاده از گاز باید کپسول محتوی گاز تکان داده شود تا این دو گاز مخلوط شوند.
بیحسی اسپاینال
در این روش داروی بیحسی و مسکن به فواصل مهرههای ستون فقرات کمری در کانال نخاعی تزریق میشود (ورود سوزن به نخاع یک حس شوک یا برق گرفتگی و گزگز ایجاد میکند که موقت است). در هنگام تزریق مادۀ بیحسی در کمر، احساس گرما در پاها به وجود میآید.
طول مدت این نوع بی حسی حداکثر ۲ ساعت است و در مواردی که به نظر میرسد بیمار تا دو ساعت بعد زایمان میکند، از این روش استفاده میشود که سبب کاهش درد در حد بیدردی میشود.
اپیدورال
بی دردی اپیدورال روشی است که ماده بیحسی به ناحیه کمر تزریق میشود. روش بسیار موثر و کمعارضه است و مادر هنگام استفاده از اپیدورال قادر به حرکت است. با تغییر دوز و کاهش دوز تزریق اپیدورال، مادر قدرت کافی جهت زور زدن و خروج جنین را خواهد داشت. در صورت نیاز به سزارین از همین روش اپیدورال میتوان ماده بیحسی موضعی مناسب جهت عمل سزارین را تزریق نمود.
عوارض اپیدورال برای مادر
به گفته بهترین متخصص زنان در کرج، عوارض این دارو، شامل کاهش فشار خون گذرا، مشکلات ادراری و بیحرکتی پاها و گاهی سردرد خفیف است. کمردرد هم معمولا اتفاق نمیافتد. خارش ناشی از داروها نیز بسیار موقتی است.
بیمارانی که نباید از بیحسی اپیدورال استفاده کنند:
بیماران با کاهش شدید فشار خون، اختلال انعقادی و عفونت محل انجام اپیدورال و مصرف داروهای ضدانعقادی نمیتوانند از این روش استفاده کنند.
عوارض جنینی اپیدورال
عوارض این ماده بر جنین، بسیار موقت و بهصورت اختلال ضربان قلب جنین ظاهر میشود که با تجویز اکسیژن و اقدامات حمایتی برطرف خواهد شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.