چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن

چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن یک بیماری اکتسابی بوده و منظور چسبندگی بافت اسکار رحم است. علائم ناشی از این بیماری شامل خونریزی سبک قاعدگی یا عدم پریود و همچنین ایجاد مشکل در بارداری است. 

بافت اسکار باعث می‌شود، دیواره این اندام‌ به یکدیگر بچسبد و منجر به کوچک شدن اندازه رحم شود که به آن سندرم آشرمن یا چسبندگی داخل رحمی (IUA) گفته می‌شود.

آیا چسبندگی رحم بیماری شایعی است؟

سندرم آشرمن یا همان چسبندگی رحم به عنوان یک بیماری نادر شناخته می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که تقریبا حدود ۲۰ درصد از خانم‌هایی که پس از بارداری اتساع و کورتاژ انجام می‌دهند، درگیر آن می‌شوند.

چسبندگی رحم چه علائمی دارد؟

علائم ناشی از این بیماری که در خانم‌ها مشاهده می‌شود شامل موارد زیر است:

  • پریود سبک (هیپومنوره)
  • عدم قاعدگی یا پریود (آمنوره)
  • گرفتگی یا درد شدید
  • عدم توانایی جهت باردار شدن یا باردار ماندن (ناباروری)

گاهی اوقات برخی از خانم‌ها هیچ علائمی ندارند و برخی دیگر پریود طبیعی را تجربه می‌کنند.

علت ایجاد چسبندگی رحم چیست؟

دلایل احتمالی که منجر به چسبندگی رحم می‌شود شامل موارد زیر است:

  • ایجاد بافت اسکار ناشی از جراحی رحم مانند اتساع و کورتاژ
  • ایجاد بافت اسکار پس از سزارین یا بخیه‌های استفاده شده جهت جلوگیری از خونریزی
  • آندومتریوز
  • عفونت در اندام‌های تولید مثل
  • پرتودرمانی

نحوه تشخیص چسبندگی رحم چگونه است؟

زمانی که به متخصص زنان مراجعه می‌کنید، ابتدا در خصوص شرح حال شما سوالاتی را می‌پرسد و معاینات فیزیکی را انجام می‌دهد. چسبندگی رحم را نمی‌توان با معاینه فیزیکی تشخیص داد، تنها این روش برای رد سایر بیماری‌های مشکوک از سوی پزشک برای بیمار انجام می‌شود.

اگر ابزار تشخیصی وارد دهانه رحم نشود، ممکن است انسداد دهانه رحم مشخص شود. علاوه بر این پزشک آزمایشات هورمونی را برای رد کردن مشکلات غدد درون زیر به بیمار توصیه می‌کند. گزینه دیگر سونوگرافی برای تزریق سالین است که به عنوان هیستروسونوگرافی یا سونوگرافی رحم شناخته می‌شود.

در هیستروسالپینگوگرافی با استفاده از اشعه ایکس داخل رحم را بررسی می‌کنند. این روش به پزشک شما این امکان را می‌دهد تا متوجه شود آیا در رحم یا لوله‌های رحمی انسدادی وجود دارد یا خیر. 

بهترین روش برای تشخیص، انجام هیستروسکوپی است. در این روش پزشک با استفاده از یک تلسکوپ و دوربین رحم را مورد بررسی قرار می‌دهد تا کل رحم را مشاهده کند.

نحوه درمان چسبندگی رحم چگونه است؟

هدف از انجام درمان این است که رحم اندازه نرمال و طبیعی خود را داشته باشد. هیستروسکوپی علاوه بر اینکه روش تشخیصی است، برای انجام راهکار درمانی برای برش چسبندگی با قیچی، لیزر یا انواع دیگر ابزارها نیز برای رفع این چسبندگی استفاده می‌کنند.

پزشک علاوه بر این راهکار، ممکن است هورمون درمانی را برای بیمار در نظر بگیرد تا پوشش رحم رشد درست و کافی داشته باشد. همچنین به بیمار این امکان را می‌دهد که مجددا عادت ماهیانه منظم داشته باشد.

آیا راهکاری برای جلوگیری از چسبندگی رحم وجود دارد؟

برخی از محققان تصور می‌کنند که خانم‌ها در هر نوع جراحی رحم یا داشتن جراحتی در رحم، باید از هورمون درمانی برای جلوگیری از چسبندگی رحم استفاده کنند. 

همچنین به خانم‌هایی که جراحی رحم انجام داده‌اند و قصد بارداری دارند، قبل از اقدام به بارداری توصیه می‌شود تصویربرداری انجام دهند تا متوجه شوند که آیا چسبندگی دارند یا خیر.

تحقیقات انجام گرفته در این زمینه نشان می‌دهد که دیلاتاسیون و کورتاژ می‌تواند در ایجاد چسبندگی رحم تاثیر گذار باشد. 

به عنوان مثال اگر دو و چهار هفته پس از زایمان دیلاتاسیون و کورتاژ را انجام داده باشند، احتمال ایجاد چسبندگی دو چندان خواهد شد. در این باره با بهترین متخصص زنان در کرج مشورت داشته باشید تا راهکاری جهت جلوگیری از این عارضه برای شما در نظر بگیرد.

کلام آخر

خانم‌ها ممکن است به دلایل مختلفی از جمله انجام عمل جراحی یا آندومتریوز دچار چسبندگی رحم شده باشند. 

در صورتی که چنین شرایطی درمان نشود، ممکن است بیمار با عارضه‌های مختلفی از جمله احساس درد شدید یا عدم باروری مواجه شود. 

پس از درمان زمانی که رحم به شکل و اندازه مناسب خود بازگشت، طبیعتا مشکلات مرتبط با قاعدگی باید برطرف شود. در صورت رفع این مشکل، مشکلی در رابطه با باروری خانم‌ها وجود نخواهد داشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *