مقوی کردن شیر مادر با رعایت چند نکته
نکات زیادی در خصوص شیردهی وجود دارد که به تولید شیر بیشتر و از همه مهمتر، مقوی کردن شیر مادر کمک میکند. اما، باید به صحیح بودن توصیهها نیز توجه داشته باشید.
متخصصین برای اینکه شیر مقوی داشته باشید، چند نکته را ذکر کردهاند، که در ادامه به این موارد میپردازیم. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله فواید شیردهی برای مادر و نوزاد را مطالعه کنید.
۱. غذای بیشتری بخورید
برای اینکه بدن بتواند شیر تولید کند، باید حدود ۵۰۰ کالری بیشتر بسوزاند، به همین جهت باید حداقل به میزان ۵۰۰ کالری غذا بخورید. همچنین توجه داشته باشید که رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
گروههای غذایی از جمله غلات، میوهها، سبزیجات، گوشت، حبوبات، لبنیات و شیر جزء مواد غذایی سالم هستند که به تولید شیر مقوی کمک میکند.
برای یک وعده غذایی که حاوی ۵۰۰ کالری باشد، این رژیم غذایی مناسب است:
- ۲ برش نان سبوسدار همراه با ۱ عدد تخم مرغ آبپز
- یک فنجان سبزیجات خام و پخته
- یک لیوان شیر بدون چربی
- یک تکه میوه تازه
۲. وعده غذایی خود را بیشتر کنید
خانمهای شیرده معمولا دائما احساس گرسنگی دارند که کاملا طبیعی است؛ زیرا، بدن به انرژی بیشتری برای تولید شیر نیاز دارد. بنابراین، جهت جلوگیری از گرسنگی و مقوی کردن شیر، به بیش از سه وعده غذا نیاز دارید.
در واقع سه وعده غذایی را باید همراه با میان وعده مصرف کنید. همچنین باید یک میان وعده پس از مصرف شام داشته باشید.
۳. آب بیشتری بنوشید
برای تولید شیر به مقدار زیادی آب نیاز دارید. سعی کنید دو برابر مقداری که در حالت عادی آب مصرف میکردید، بنوشید.
۴. مصرف کافئین را محدود کنید
کافئین میتواند کودک را تحریک کند و در نهایت باعث اختلال خواب او شود. به همین جهت نباید بیش از دو فنجان در روز نوشیدنی حاوی کافئین بنوشید.
۵. تا حدی فعالیت داشته باشید
بر اساس تحقیقاتی که اخیرا انجام گرفته است، انجام فعالیت بدنی در دوران شیردهی بسیار خوب است و بر رشد بدنی کودک شما نیز تاثیر خواهد گذاشت.
سعی کنید در طول هفته سه یا چهار بار فعالیت ورزشی با شدت کم انجام دهید تا منجر به کاهش استرس، افزایش سطح انرژی و همچنین تقویت استخوانها شود.
۶. میوه و سبزیجات متنوعی را مصرف کنید
میوه و سبزیجات مختلف، دارای ویتامینها و مواد معدنی متفاوتی هستند؛ بنابراین، مصرف انواع مختلفی از آن، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز کودک را برای داشتن رشد سالم تامین میکند.
همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که نباید از سبزیجاتی مانند کلم بروکلی یا حبوبات زیاد مصرف کنید؛ زیرا، باعث ایجاد گاز و اذیت شدن کودک شما میشود.
۷. چربیهای مفید مصرف کنید
مواد غذایی مانند:
- آووکادو
- زیتون
- ماهی آزاد
- آجیل خام
- انواع مغزها
منابع خوبی از امگا ۳ و ۶ هستند و به عنوان انواع چربیهای سالم برای رشد مغز کودک به شمار میروند و به مقوی شدن شیر کمک میکنند.
۸. مواد غذایی حاوی پروتئین مصرف کنید
غذاهایی مانند گوشت قرمز بدون چربی، حبوبات، تخم مرغ، ماهی، ماست، پنیر و… جز این دسته از مواد غذایی است که میتوانید از طریق آنها پروتئین مورد نیاز خود را تامین کنید. با مصرف این مواد غذایی آمینواسیدهای ضروری مورد نیاز کودک برای رشد و نمو کودک فراهم میشود.
۹. کلسیم را فراموش نکنید
یکی از مهمترین ویتامینها برای رشد استخوانها و دندانهای قوی کودک، کلسیم است. به همین جهت به مادران توصیه میشود که محصولات غنی از کلسیم مانند شیر و ماست کم چرب، انواع پنیر سفید، سبزیجات با برگ سبز تیره و محصولات غنی شده مانند غلات صبحانه غنی شده با غلات سبوسدار را مصرف کنند.
۱۰. آهن مصرف کنید
شیر مادر بهطور طبیعی آهن کمی دارد. این مواد مغذی برای تولید گلبولهای قرمز خون و تقویت سیستم ایمنی ضروری است. مواد غذایی سرشار از آهن شامل موارد زیر است:
- گوشت بدون چربی
- ماهی
- مرغ
- تخم مرغ
چه چیزهایی شیر مادر را کم میکند؟
گاهی اوقات عدم دقت به برخی از نکات میتواند منجر به کاهش شیر مادر شود که در ادامه این موارد تاثیرگذار را ذکر خواهیم کرد:
۱. احساس استرس و اضطراب
استرس به خصوص در هفتههای ابتدایی پس از زایمان منجر به کاهش شیر مادر میشود. اگر دچار افسردگی پس از زایمان شدهاید، بسیار مهم است که برای درمان اقدام کنید تا دچار چنین عوارضی پس از زایمان نشوید.
۲. عدم شیردهی مکرر
گاهی ممکن است برخی از مادران علاوه بر شیر خود مکملهایی را نیز برای کودک خود در نظر بگیرند. طبیعتا در طول روز با مصرف مکمل، شیر کمتری به نوزاد داده میشود.
هرچه مادر شیر بیشتری بدهد، شیر بیشتری تولید میشود و برعکس؛ هرچه شیر کمتر داده شود، تولید شیر نیز کمتر خواهد شد.
۳. عدم مصرف غذا و نوشیدنی به اندازه کافی
گاهی برخی از خانمها برای اینکه پس از زایمان کاهش وزن داشته باشند، غذای کمتری مصرف میکنند. اگر میخواهید شیر زیادی داشته باشید تا به کودک خود دهید، باید رژیم غذایی سالم و کاملی را در نظر داشته باشید تا بتوانید ۵۰۰ کالری برای تولید شیر بسوزانید.
همچنین هرچه مایعات بیشتری مصرف کنید، شیر شما نیز به همان میزان بیشتر خواهد شد.
۴. بیمار شدن
بیماریهایی مانند آنفولانزا، سرماخوردگی یا ویروس معده میتواند منجر به کاهش اشتها شود. همچنین علائمی دیگر مانند خستگی، اسهال، استفراغ میتواند در کاهش اشتها موثر باشد.
در نتیجه این کاهش اشتها منجر به کم شدن شیر و بیکیفیت شدن آن میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.