علل ناباروری در خانم‌ها

خانم‌هایی که در معرض خطر ناباروری قرار دارند

بسیاری از افراد تصور می‌کنند پس از اولین اقدامی که برای بارداری می‌کنند، باید نتیجه اقدام خود را مشاهده کنند و در صورتی که پس از چندین‌بار اقدام، باردار نشوند، خود را فردی نابارور تصور می‌کنند، اما این تصوری اشتباه است.

بر اساس گفته‌های بهترین متخصص زنان در کرج، زمانی که زوجین تا یک سال اقدام به بارداری کنند و خانم باردار نشود، می‌توان گفت که ناباروری در یکی از زوجین وجود دارد. تشخیص و علت دقیق ناباروری در خانم‌ها را نمی‌توان با اطمینان بیان کرد، با این وجود روش‌های درمانی بسیاری وجود دارد که این مشکل را برطرف می‌کند.

این نکته قابل ذکر است که بسیاری از زوجین که تصور می‌کردند نابارور هستند پس از دو سال تلاش، بیش از ۹۵ درصد آنها موفق شدند که بچه‌دار شوند. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص ناباروی خانم‌ها اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهیم.

ناباروی در خانم‌ها با چه نشانه‌هایی همراه است؟

اصلی‌ترین علائمی که از ناباروی وجود دارد، این است که فرد توانایی در بارداری ندارد. همچنین نشانه دیگر ظاهری که در برخی از موارد در افراد ایجاد می‌شود، می‌توان به بی‌نظمی قاعدگی اشاره کرد.

در واقع این موضوع که دوره قاعدگی بیش از ۳۵ روز طول می‌کشد یا در فاصله کمتری یعنی کمتر از ۲۱ روز ایجاد می‌شود، به‌معنای عدم تخمک‌گذاری است. ممکن است علائم و نشانه‌های ظاهری دیگری در افراد وجود نداشته باشد.

نشانه‌های ناباروری در خانم‌ها

چه عواملی برای بارداری ضروری است؟

در ادامه مطالبی که برای شما ذکر می‌کنیم، برای باردار شدن خانم ضروری است:

باید تخمک‌گذاری انجام شود

برای باردار شدن، تخمدان باید تخمک تولید و آزاد کند، به این فرایند تخمک‌گذاری می‌گویند. پزشک در این مواقع چرخه قاعدگی را بررسی و عدم تخمک‌گذاری در هر فرد را تایید یا رد می‌کند.

خانم به اسپرم سالم نیاز دارد

در بیشتر مواقع چنین مشکلی، نگران‌کننده نیست، مگر آنکه پارتنر سابقه بیماری یا جراحی داشته باشد. پزشک می‌تواند چند آزمایش و تست ساده برای بررسی سلامت اسپرم همسرتان انجام دهد.

باید رابطه جنسی منظم وجود داشته باشد

شما اگر قصد بارداری دارید، باید رابطه جنسی منظمی داشته باشید. در این مورد پزشک می‌تواند به شما کمک کند تا بهترین زمان و تاریخ برای باروری داشته باشید.

باید لوله رحمی باز، رحم سلامت و بدون مشکل داشته باشید

تخمک و اسپرم در لوله‌های رحمی با یکدیگر اقدام می‌شوند و سپس برای رشد و نمو باید یک رحم سالم وجود داشته باشد.

مراحل بارداری صحیح

به‌طور کلی هر مرحله از فرایند بارداری باید به‌درستی پیش رود تا در نهایت بارداری موفقیت‌آمیزی ایجاد شود، مراحل بارداری درست و صحیح به شرح زیر است:

  • یکی از دو تخمدان، تخمک بالغ آزاد می‌کند.
  • تخمک پس از آزاد شدن در لوله فالوپ قرار می‌گیرد.
  • اسپرم از دهانه رحم به درون لوله رحم وارد می‌شود تا با تخمک لقاح پیدا کند.
  • تخمک بارور شده از لوله رحم به‌سمت رحم حرکت می‌کند.
  • تخمک بارور شده در حم قرار می‌گیرد و سپس رشد می‌کند.
نشانه‌های ناباروری در خانم ها
مراحل بارداری صحیح

علل ناباروری

در خانم‌ها بسیاری از عوامل می‌تواند در هر مرحله از بارداری خلل وارد کند، در واقع ناباروری خانم‌ها توسط یک یا چند عامل زیر ایجاد می‌شود‌:

اختلالات تخمک‌گذاری

اختلال در تخمک‌گذاری به این معنی است که شما به‌ندرت تخمک‌گذاری می‌کنید یا اصلا تخمک‌گذاری وجود ندارد. هورمون‌های تولیدمثل توسط هیپوتالاموس، غده هیپوفیز یا مشکلات تخمدان، باعث اختلالات تخمک‌گذاری می‌شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

این مورد باعث عدم تعادل هورمون می‌شود و بر تخمک‌گذاری تاثیر می‌گذارد. سندرم تخمدان پلی کیستیک منجر به چاقی، رشد غیر طبیعی مو در صورت و بدن و آکنه می‌شود، این مورد شایع‌ترین علت ناباروری در خانم‌ها است.

اختلال در عملکرد هیپوتالاموس

در هر ماه دو هورمون تولید شده توسط غده هیپوفیز مسئول تحریک تخمک‌گذاری (هورمون فولیکول و هورمون لوتئینیزه) است. استرس بیش از حد، وزن بسیار زیاد یا بسیار کم می‌تواند تولید این هورمون را مختل کند و بر تخمک‌گذاری تاثیر بگذارد. قاعدگی‌های نامنظم یا توقف قاعدگی رایج‌ترین علائمی است که در این مورد مشاهده می‌شود.

نارسایی زودرس تخمدان

این اختلال که به‌عنوان نارسایی اولیه تخمدان شناخته می‌شود. معمولا به‌دلیل پاسخ خود ایمنی و از دست رفتن تخمک از تخمدان ایجاد می‌شود. تخمدان دیگر تخمک تولید نمی‌کند و تولید استروژن در خانم‌های زیر ۴۰ سال کاهش می‌یابد.

مراحل بارداری صحیح
علل ناباروری در خانم‌ها

پرولاکتین زیاد

غده هیپوفیز ممکن است باعث تولید بیش از حد پرولاکتین شود که تولید استروژن را کاهش می‌دهد و در نهایت باعث ناباروری می‌شود. این مسئله معمولا به مشکل غده هیپوفیز مربوط می‌شود، همچنین می‌تواند ناشی از مصرف داروهای خاص باشد.

لوله‌های رحمی آسیب‌دیده

زمانی که لوله‌های رحم آسیب‌ دیده یا مسدود شده باشد، نمی‌تواند اسپرم را به تخمک برساند یا مانع ورود تخمک بارور شده به رحم می‌شود. دلایل آسیب یا انسداد لوله فالوپ می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • بیماری التهابی لگن
  • عفونت رحم و لوله‌های رحمی به‌علت کلامیدیا
  • سوزاک یا سایر عفونت‌های مقاربتی 

سابقه جراحی در شکم یا لگن مانند جراحی حاملگی خارج از رحم، در این مورد تخمک بارور شده به جای رحم در لوله رحم قرار می‌گیرد.

سل لگنی، یکی از دلایل عمده ناباروری مربوط به لوله رحمی است.

آندومتریوز زمانی ایجاد می‌شود که بافت داخلی رحم در قسمت‌های دیگری غیر از بافت داخلی رحم، رشد کند. چنین مشکلی و انجام جراحی برای درمان می‌تواند باعث ایجاد زخم شود که ممکن است لوله‌های رحمی را مسدود کند و تخمک و اسپرم از یکدیگر فاصله بگیرند. گاهی این شرایط به بافت داخلی رحم تأثیر می‌گذارد و منجر به آسیب تخمک می‌شود، به‌طور کلی این شرایط منجر به ناباروری خواهد شد.

بیماری‌های مربوط به رحم و دهانه رحم

وجود بیماری‌هایی در این زمینه در کاشت تخمک، سقط و باروری تأثیرگذار است. در ادامه چندین مثال در این زمینه برای شما ذکر خواهیم کرد:

  •  پولیپ و تومورهای خوش‌خیم مانند فیبروم یا میوم از موارد شایعی است که در رحم ایجاد می‌شود. در برخی از مواقع می‌تواند لوله‌های رحم را مسدود کند یا در کاشت خلل وارد کند که در نهایت در باروری خانم‌ها تأثیرگذار خواهد بود. اما شاید برایتان عجیب باشد که بدانید بسیاری از خانم‌هایی که دچار فیبروم یا پولیپ هستند، موفق به بارداری شده‌اند.
  • اسکار ایجاد شده در آندومتریوز یا التهاب درون رحم در کاشت تخمک بارور شده اختلال وارد می‌کند.
  • ناهنجاری‌های رحمی از بدو تولد، مانند رحم غیرطبیعی منجر به عدم بارداری یا بارداری ناموفق می‌شود.
  • تنگی یا باریک شدن دهانه رحم می‌تواند در اثر ناهنجاری ارثی یا آسیب به دهانه رحم ایجاد شده باشد.
  • گاهی اوقات رحم قادر نیست که مخاطی را ترشح کند تا اسپرم از طریق دهانه رحم به رحم منتقل شود.

ناباروری‌هایی که علت آن مشخص نیست

گاهی اوقات علت دقیق ناباروری در خانم‌ها قابل تشخیص نیست. در این مواقع می‌گویند مشکلات مربوط به ناباروری از هر دو شریک جنسی است که منجر به چنین مشکلی شده است. با این وجود جای نگرانی وجود ندارد، این مشکل ممکن است با گذشت زمان برطرف شود، اما نباید به درمان ناباروری در این مورد بی‌اهمیت بود.

ناباروری
درمان ناباروری

عوامل خطرساز در ایجاد ناباروری در خانم‌ها

بسیاری از عوامل ممکن است خانم‌ها را بیشتر در معرض خطر ناباروی قرار دهند که در ادامه همه موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:

سن

کیفیت و کمیت تخمک‌های زن با افزایش سن کاهش پیدا می‌کند. در اواسط دهه سی سالگی سرعت از بین رفتن فولیکول‌ها بیشتر می‌شود و در نتیجه تخمکی با کیفیت پایین‌تر و ضعیف‌تر ایجاد خواهد شد. این امر بارداری را دشوار تر و خطر سقط جنین افزایش می یابد.

مصرف سیگار

سیگار کشیدن علاوه بر اینکه به دهانه رحم و لوله‌های رحیم آسیب می‌رساند، خطر سقط جنین و خطر حاملگی خارج از رحم را افزایش می‌دهد، همچنین بر عملکرد تخمدان‌ها نیز تأثیرگذار خواهد بود. اگر قصد بارداری دارید باید ابتدا مصرف سیگار را ترک کنید.

وزن

اضافه وزن یا کمبود وزن می‌تواند در تخمک گذاری تأثیرگذار باشد. اگر شاخص توده بدنی نرمالی داشته باشید (BMI)، تعداد دفعات تخمک گذاری و احتمال بارداری را افزایش خواهید داد.

سابقه بیماری‌های جنسی

عفونت‌های مقاربتی مانند کلامیدیا و سوزاک می‌تواند به لوله‌های رحمی آسیب وارد کند. رابطه‌ای که بدون مراقبت یا با شرکای جنسی متعددی باشد، خطر ابتلا به عفونت‌های مقاربتی را که منجر به ناباروری می‌شود، افزایش خواهد داد.

مصرف الکل

مصرف الکل بیش از حد تأثیر منفی بر باروری خانم‌ها خواهد داشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *