منظور از جفت سرراهی چیست
در اغلب بارداریها جفت در بالا یا به کنار رحم متصل میشود. جفت سرراهی زمانی رخ میدهد که جفت نوزاد کاملا دهانه رحم یا قسمت خروجی آن را مسدود میکند.
جفت ساختاری است که در طی بارداری داخل رحم ایجاد میشود و اکسیژن و تغذیه را برای کودکان فراهم میکند. جفت از طریق بندناف به نوزاد متصل میشود.
این عارضه میتواند منجر به خونریزی شدید در طی بارداری و زایمان شود. اگر طی بارداری جفت سرراهی داشته باشید، ممکن است در بارداری و هنگام زایمان دچار خونریزی شوید.
در این مواقع پزشک به بیمار توصیه میکند از فعالیتهایی از جمله رابطه جنسی در بارداری، استفاده از تامپون، دویدن، پریدن و… که منجر به انقباض میشود، خودداری کنید.
در صورتی که جفت سرراهی در بارداری برطرف نشود، پزشک در نهایت زایمان سزارین را برای مادر باردار در نظر میگیرد.
جفت سرراهی چه علائمی دارد؟
خونریزی از واژن به رنگ قرمز روشن و بدون درد در نیمه دوم بارداری از علائم اصلی جفت سرراهی است. برخی از خانمها ممکن است دچار انقباض شوند.
مواقعی که جفت سرراهی در اوایل بارداری تشخیص داده میشود، این مشکل برطرف خواهد شد. با بزرگ شدن رحم، فاصله بین دهانه رحم و جفت افزایش پیدا میکند.
هرچه جفت دهانه رحم را بپوشاند و در اواخر بارداری روی دهانه رحم باقی بماند، احتمال برطرف شدن آن بسیار کمتر است. علت دقیق ایجاد چنین مشکلی هنوز مشخص نشده است.
مواردی که خطر جفت سرراهی را افزایش میدهد
جفت سرراهی بیشتر در این خانمها مشاهده میشود:
- سابقه بارداری داشتهاند.
- زخمهایی روی رحم به دلیل سابقه زایمان سزارین، برداشتن فیبروم رحمی، اتساع و کورتاژ وجود داشته باشد.
- در بارداری قبلی جفت سرراهی وجود داشته است.
- بارداری چند قلو وجود دارد.
- مادر بیش از ۳۵ سال سن دارد.
- در صورتی که مادر از دخانیات مصرف کند.
جفت سرراهی در بارداری چه عوارضی دارد؟
در صورت وجود جفت سرراهی تحت نظر پزشک خواهید بود تا ایجاد هر گونه عوارض احتمالی را کاهش دهد:
خونریزی
خونریزی شدید میتواند در حین زایمان یا چند ساعت اول پس از زایمان رخ دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله آیا خونریزی بعد از زایمان طبیعی است را مطالعه کنید.
زایمان زودرس
گاهی خونریزی شدید منجر به زایمان سزارین اورژانسی قبل از اتمام دوره بارداری میشود.
جفت سرراهی چگونه تشخیص داده میشود؟
این عارضه در بارداری با انجام سونوگرافی قابل تشخیص است. همچنین زمانی که خانم قبل از تولد دچار خونریزی واژینال میشود، احتمال ایجاد چنین عوارضی در او داده خواهد شد.
در این مواقع ممکن است پزشک لازم بداند که سونوگرافی شکم و واژینال انجام گیرد. جهت بررسی از ابزاری در داخل واژن استفاده میکنند.
چه درمانی برای جفت سرراهی وجود دارد؟
هیچ درمان یا جراحی قطعی برای درمان جفت سرراهی وجود ندارد؛ اما، گزینههایی برای کنترل خونریزی ناشی از جفت سرراهی وجود دارد، کنترل این عارضه در بارداری به عواملی همچون موارد زیر بستگی دارد:
- میزان خونریزی
- متوقف شدن خونریزی
- مدت زمان بارداری
- شرایط سلامتی نوزاد و مادر
- موقعیت جفت و نوزاد
اگر جفت سرراهی در بارداری برطرف نشود، هدف از درمان این است که بتوانید تا اتمام بارداری بدون نیاز به زایمان اورژانسی ادامه دهید.
در اغلب مواقع همه خانمهایی که جفت سرراهی درمان نشده دارند، نیاز به زایمان سزارین خواهند داشت.
برای خونریزی کم یا بدون خونریزی
در این مواقع ممکن است پزشک استراحت کردن را توصیه کند، در واقع به این منظور که از فعالیتهایی مانند رابطه جنسی و ورزش که منجر به خونریزی میشود، باید خودداری شود.
در صورت وجود خونریزی باید به دنبال مراقبتهای فوری پزشکی باشید. در صورتی که خونریزی مجدد شروع یا شدیدتر شد، باید در اسرع وقت به بیمارستان بروید.
در صورتی که جفت طوری باشد که رحم را کاملا نپوشانده باشد، ممکن است مادر باردار بتواند زایمان طبیعی داشته باشد.
برای خونریزی شدید
در صورت خونریزی شدید، مادر باید فورا خود را به نزدیکترین مرکز درمانی برساند. خونریزی شدید ممکن است نیاز به تزریق خون داشته باشد.
در صورتی که خونریزی ادامه داشته باشد، گاهی بهترین متخصص زنان در کرج صلاح میداند که زایمان را زودتر انجام دهد.
اگر زایمان قبل از ۳۷ هفتگی انجام شود، پزشک کورتیکو استروئیدها را جهت رشد ریههای نوزاد پیشنهاد خواهد کرد.
برای خونریزی که متوقف نمیشود
اگر خونریزی قابل کنترل نباشد یا نوزاد در وضعیت مناسبی قرار نداشته باشد، مادر به احتمال زیاد به سزارین اورژانسی نیاز خواهد داشت حتی اگر نوزاد نارس باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.