بارداری مولار چیست و چه علائمی دارد
بارداری مولار زمانی رخ میدهد که تخمک و اسپرم هنگام لقاح به شکل نادرستی به یکدیگر متصل میشوند و به جای جفت سالم، نوعی تومور غیر سرطانی تشکیل میدهند.
تومور ایجاد شده قادر به حمایت از جنین در حال رشد نیست و بارداری به اتمام میرسد. بارداری مولار نوعی حاملگی است، در این نوع، تومور در رحم رشد میکند.
تومور به صورت کیستهای پر از مایع شبیه به خوشههای انگور شکل میگیرد. در ادامه در خصوص علائم و درمان توضیحات بیشتری خواهیم داد.
در چه افرادی احتمال بارداری مولار وجود دارد
اگرچه این نوع از بارداری بسیار نادر است؛ اما هر فردی ممکن است این نوع بارداری را تجربه کند. در این دسته از افراد احتمال ایجاد چنین عارضهای بیشتر است:
- کمتر از ۲۰ سال سن دارند.
- بالای ۴۰ سال سن دارند.
- سابقه بارداری مولار داشته باشند.
- تجربه دو یا چند سقط جنین داشتهاند.
بارداری مولار چه علائمی دارد
این نوع بارداری در ابتدا کاملا طبیعی به نظر میرسد؛ اما اکثر بارداریهای مولار علائم خاصی از جمله چنین مواردی را به دنبال دارد:
- خونریزی واژینال قهوهای تا قرمز روشن در سه ماهه اول بارداری
- تجربه حالت تهوع و استفراغ شدید
- عبور کیستهای انگور مانند از واژینال
- احساس فشار یا درد در لگن
اگر علائم این عارضه را تجربه کردید، پزشک خود را در جریان بگذارید، گاهی پزشک علائم دیگری را تشخیص میدهد:
- رشد سریع رحم (رحم برای این مرحله از بارداری بسیار بزرگ است)
- فشار خون بالا
- پره اکلامپسی (وضعیتی است که منجر به افزایش فشار خون بالا و پروتئین در ادرار پس از هفته ۲۰ بارداری میشود)
- کیست تخمدان
- کم خونی
- پرکاری تیروئید
علت بارداری مولار چیست
این نوع بارداری ناشی از یک تخمک بارور غیر طبیعی رخ میدهد. سلولهای انسان در حالت نرمال، ۲۳ جفت کروموزوم دارد. در هر جفت، یک کروموزوم از پدر و دیگری از مادر است.
در بارداری مولار کامل، یک تخمک خالی توسط یک یا دو اسپرم بارور میشود و طبیعتا تمام موارد ژنتیکی از پدر است.
در این مواقع کروموزومهای تخمک مادر از بین رفته یا غیر فعال شده و کروموزومهای پدر تکثیر میشود.
در بارداری مولار جزئی، کروموزومهای مادر باقی میمانند؛ اما در هر جفت، دو کروموزوم پدر نیز وجود دارد.
در نتیجه جنین به جای ۴۶ کروموزوم، ۶۹ کروموزوم دارد. چنین شرایطی اغلب زمانی رخ میدهد که دو اسپرم یک تخمک را بارور میکند.
آیا راهکاری برای جلوگیری از بارداری مولار وجود دارد
اگر تجربه این نوع از بارداری را داشتهاید، قبل از بارداری مجدد حتما با بهترین متخصص زنان در کرج در این خصوص مشورت داشته باشید. او ممکن است به شما توصیه کند که جهت اقدام به بارداری بعدی شش ماه تا یک سال صبر کنید.
در این مواقع خطر بارداری مولار مجدد کمتر میشود؛ اما با این حال نسبت به خانمهایی که این عارضه را تجربه نکردهاند، همچنان احتمال این نوع از بارداری بیشتر است.
در طی بارداری، پزشک سونوگرافیهای اولیه را بهطور منظم از شما در خواست میکند تا وضعیت بارداری تحت کنترل باشد و جنین رشد طبیعی داشته باشد. گاهی برخی از پزشکان لازم میدانند که آزمایشات ژنتیکی قبل از تولد انجام گیرد.
بارداری مولار چگونه تشخیص داده میشود
پزشک شما این موضوع را با گرفتن سونوگرافی از رحم تشخیص میدهد. در سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از رحم شما استفاده میکند. همچنین پزشک ممکن است با استفاده از آزمایش خون سطح HCG را نیز مورد ارزیابی قرار دهد.
نحوه درمان چگونه است
در اکثر بارداریهای مولار بارداری خود به خود به اتمام میرسد. در این مواقع کیستهای انگور مانند از رحم و از واژن بهطور طبیعی خارج میشود.
با این حال برخی از خانمها برای رفع چنین مشکلی، نیاز به درمان دارند. راهکار درمانی در این مواقع شامل اتساع و کورتاژ با ساکشن جهت برداشتن تمام بافتهای غیر طبیعی از رحم است.
در موارد نادر هیسترکتومی جهت برداشتن کل رحم با جراحی برای درمان بارداری مولار بسیار ضروری است.
بارداری مولار چه عوارضی دارد
در برخی از افراد پس از پایان بارداری مولار یا پس از درمان، قسمتی از توده در رحم باقی میماند. در این موارد ممکن است بیماری تروفوبلاستیک حاملگی مداوم ایجاد شود.
بیماری تروفوبلاستیک به این معنی است که جراحی اولیه این بیماری را درمان نمیکند. در موارد نادر بیماری تروفوبلاستیک باعث نوعی سرطان به نام کوریوکارسینوما میشود.
این بیماری در داخل رحم ایجاد میشود و به سایر قسمتهای بدن نیز گسترش مییابد. گاهی پزشک برای مطلع شدن از اینکه بیماری به ریهها گسترش یافته است یا خیر، رادیوگرافی قفسه سینه را انجام میدهد.
اگر کوریوکارسینوما گسترش یافته باشد، نیاز به درمان بیماری سرطان مانند شیمی درمانی دارد. از سایر عوارض احتمالی بارداری مولار میتوان به چنین موارد اشاره کرد:
- عفونت خون (سپسیس)
- عفونت رحم
- پره اکلامپسی (فشار خون بالا)
- شوک (فشار خون بسیار پایین)
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.