جلوگیری از بارداری با بستن لوله های رحمی
یکی از روشهای کنترل بارداری، عقیم سازی خانمها و آقایان است که هر یک از این موارد روشهای مختص به خود را دارد. به بستن لوله های رحمی در خانمها اصطلاحا عمل TL گفته میشود. خانمها این نکته را در نظر بگیرند که انجام این عمل محدودیتهایی دارد و برای هر فردی انجام نخواهد گرفت.
متخصص زنان علاوه بر انجام TL، اعمال زیبایی از جمله لابیاپلاستی و تزریق چربی به واژن را انجام میدهد. در این مقاله قصد داریم در خصوص بستن لوله های رحمی در خانمها اطلاعاتی در اختیار بانوان قرار دهیم.
منظور از بستن لوله های رحمی چیست؟
بستن لوله های رحمی نوعی عمل جراحی است که بهعنوان کنترل بارداری در خانمها انجام میگیرد. در این عمل، لولههای رحمی به روشهای مختلفی مانند برش زدن، منگنه کردن، چسباندن و گره زدن بسته میشود تا مانع باروری شود.
در واقع این مسدود کردن باعث میشود که تخمک از تخمدان از طریق لوله رحمی به قسمتی که با اسپرم رو به رو میشود، حرکت نکند. در نهایت در این روش از حرکت اسپرم در لوله جهت رسیدن به تخمک جلوگیری میشود و مانع از بارداری خواهد شد.
بستن لوله های رحمی چگونه انجام میشود؟
برای شروع عمل، بیمار را تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی قرار میدهند. یک برش بسیار کوچک در زیر ناف در شکم ایجاد میشود و با استفاده از دستگاهی به نام لاپاراسکوپ عمل را انجام میدهند.
با کمک ابزارهایی که از طریق لاپاراسکوپ وارد میشود، لولههای فالوپ به روشهای مختلفی مسدود میشوند. پس از انجام پروسه درمان برش ایجاد شده بخیه زده خواهد شد. بیمار میتواند چند ساعت پس از عمل به خانه بازگردد. گاهی ممکن است در انتهای انجام سزارین، این عمل را نیز برای مادر انجام دهند.
آیا بستن لوله های رحمی روشی موثر برای جلوگیری از بارداری است؟
هیچ تضمین ۱۰۰ درصدی برای جلوگیری از بارداری وجود ندارد. پس از انجام عمل TL خطر کمی برای باردار شدن وجود دارد.
آیا بستن لوله های رحمی برای جلوگیری از بیماریهای مقاربتی موثر است؟
خیر، انجام عمل TL بیمار را از بیماریهای مقاربتی مانند HIV محافظت نمیکند. استفاده از کاندوم در رابطه جنسی بهترین روش جلوگیری از بیماریهای مقاربتی یا STD است.
عوارض بستن لوله رحم
خطرات احتمالی که در خصوص بستن لوله های رحمی در خانمها وجود دارد به شرح زیر است:
- آسیب به روده، مثانه یا عروق اصلی
- واکنش یا حساسیت به بیهوشی یا بی حسی موضعی
- عفونت
- ترمیم نادرست زخم
- درد لگن یا شکم
مواردی که میتواند خطرات احتمالی ناشی از بستن لوله های رحمی را افزایش دهد به شرح زیر است:
- سابقه انجام جراحی لگن یا شکم
- چاقی
- دیابت
پس از عمل بستن لوله های رحمی
ممکن است ساعتی پس از انجام این عمل بتوانید به خانه بازگردید. پس از انجام عمل احتمال ایجاد چنین علائمی وجود دارد:
- احساس درد یا گرفتگی در شکم
- خستگی
- سرگیجه
- نفخ شکم
- احساس درد در شانه
بهترین متخصص زنان در کرج قبل از ترخیص، چنین مواردی را احتمال میدهد و راهکارهایی جهت کنترل درد و علائم ناشی از این بیماری برای شما در نظر خواهد گرفت.
تا ۴۸ ساعت پس از عمل اجازه استحمام دارید، پس از شستشو باید زخم خود را کاملا خشک کنید. از مالش یا لمس زخم خودداری کنید. تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است، نباید اقداماتی از قبیل رابطه جنسی یا بلند کردن وسیلههای سنگین را انجام دهید.
بخیهها نیاز به کشیدن ندارد و پس از مدتی جذب خواهند شد. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر با پزشک حتما در میان بگذارید:
- تب بالای ۳۸ درجه
- احساس درد شکمی بیشتر از ۱۲ ساعت
- مشاهده خونریزی از زخم پس از عمل
- خارج شدن ترشحاتی بد بود از جای بخیه و زخم
قانون بستن لوله های رحمی
- عمل بستن لوله های رحمی یا TL طبق قانون وزارت بهداشت برای افرادی انجام میگیرد که حداقل سه فرزند داشته و بهصورت سزارین به دنیا آمده باشد.
- خانمهایی که دچار بیماریهای خاصی هستند و بارداری برای آنها ضرر دارد.
- افرادی که بالای ۴۰ سال هستند و تمایل به بارداری مجدد ندارند.
- اگر خانمی پنجمین بارداری را داشته و ۴ فرزند قبلی خود را به روش طبیعی به دنیا آورده باشد، میتواند پس از پنجمین بارداری خود لوله های رحمی را ببندند.
تصور بسیاری از مادران این است که بهدلیل اینکه قصد بستن لوله های خود را دارند، آخرین فرزند خود را سزارین میکنند تا پس از زایمان لولههای خود را ببندند، در صورتی که این تصور اشتباه است.
مادران میتوانند زایمان طبیعی داشته باشند و روز بعد از زایمان طبیعی، تنها از طریق یک برش جراحی کوچک سه سانتی متری زیر ناف عمل TL را انجام دهند.
در واقع نیازی به انجام عمل سزارین که عملی بسیار بزرگ است، ندارند. مادرانی که به روش طبیعی زایمان میکنند، میتوانند روز پس از زایمان عمل بستن لوله های رحمی را انجام دهند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.