توده پستان

توده پستان چیست

توده پستان یک تورم یا برآمدگی در سینه است که با سایر بافت سینه اطراف همان ناحیه از سینه متفاوت است.

دلایل مختلفی برای ایجاد توده‌های سینه وجود دارد. خوشبختانه بیشتر توده‌ها، سرطانی نیستند و هیچ خطری ندارند.

از دلایل احتمالی ایجاد توده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • عفونت
  • ضربه
  • فیبروآدنوم
  • کیست
  • نکروز چربی
  • فیبروکیستیک سینه

توده پستان ممکن است هم در خانم‌ها و هم در آقایان ایجاد شود؛ اما، در خانم‌ها بسیار شایع‌تر است. در صورتی که فردی توده را در سینه احساس ‌کند، باید ارزیابی‌های لازم توسط پزشک انجام شود.

علت ایجاد توده در پستان چیست؟

سینه از انواع مختلفی بافت تشکیل شده است. دو نوع اصلی وجود دارد که عبارتند از غدد شیر که در آن شیر ساخته می‌شود و مجرای شیر یا لوله‌هایی برای عبور کردن شیر و رسیدن به نوک سینه.

ترکیب بافت پستان بسته به عملکرد آن می‌تواند متفاوت باشد. به‌طور مثال زمانی ‌که یک خانم شیر می‌دهد در نتیجه سینه‌های او تغییر می‌کند و آنها احساس و ظاهری متفاوت خواهند داشت.

علت ایجاد توده سینه
علت ایجاد توده سینه

سینه همچنین دارای بافت همبندی فیبری، بافت چربی، اعصاب، عروق خونی و غدد لنفاوی است. هر قسمت از سینه می‌تواند به روش‌های مختلفی به تغییرات شیمیایی بدن واکنش نشان دهد.

چنین تغییراتی بر احساسات و بافت سینه تاثیر می‌گذارد و می‌تواند بر رشد توده سینه موثر باشد. علل احتمالی ایجاد توده‌های سینه شامل موارد زیر است:

  • آبسه یا عفونت
  • آدنوم یا فیبرو آدنوم
  • کیست‌ها
  • نکروز چربی
  • لیپوم
  • سرطان پستان

توده‌های غیر سرطانی

اندازه و بافت توده پستان می‌تواند به طور قابل توجهی در هر فرد متفاوت باشد. با توجه به اندازه و استحکام توده، پزشک نوع توده را تشخیص خواهد داد.

کیست سینه

کیست سینه، کیسه‌ای خوش خیم یا غیر سرطانی پر از مایع در سینه است و معمولا زیر پوست صاف و حالت لاستیکی دارد. 

برخی از کیست‌های سینه ممکن است بدون درد باشند، در حالی که برخی دیگر کاملا دردناک هستند.

احتمال ایجاد کیست سینه در زنان بالای ۵۰ سال بسیار نادر است. مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد کیست سینه می‌شود؛ اما، ممکن است در پاسخ به هورمو‌ن‌های مرتبط با قاعدگی باشد.

اندازه کیست‌ها می‌تواند از اندازه بسیار کوچک که فقط در سونوگرافی قابل مشاهده هستند تا بین ۲.۵ تا ۵ سانت متغیر باشد. کیست‌های بزرگ می‌توانند به بافت‌های دیگر فشار وارد کنند.

اگر مجاری غدد چربی مسدود شود، ممکن است باعث ایجاد کیست چربی شود. احتمال ایجاد یک کیست در زیر پوست وجود دارد. این موارد به دلیل آسیب یا تحریک هورمونی بزرگتر می‌شوند.

کیست‌های چربی معمولا نیازی به درمان ندارند؛ اما، اگر دردناک یا آزاردهنده باشند، می‌توان آنها را برداشت. برای درمان باید به جراح پستان در کرج مراجعه کنید.

توده خوش خیم پستان
توده خوش خیم پستان

آبسه

گاهی اوقات ممکن است توده پستان به دلیل آبسه ایجاد شده باشد که می‌تواند بسیار دردناک باشد. این نوع غیر سرطانی است و معمولا توسط باکتری ایجاد می‌شود. 

پوست سینه نیز می‌تواند قرمز شود و احساس سفتی یا گرما وجود داشته باشد. خانم‌هایی که شیردهی می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به آبسه سینه هستند.

آدنوم

آدنوم رشد غیر طبیعی بافت غده در پستان است. فیبرو آدنوم از شایع‌ترین انواع آدنوم در پستان است و خانم‌های زیر ۳۰ سال را درگیر می‌کند؛ اما، ممکن است در خانم‌های مسن نیز رخ دهد.

در اغلب مواقع نتایج بیوپسی این توده پستان را نشان می‌دهد که معمولا سرطانی نمی‌شوند. در اغلب مواقع خود به خود از بین می‌روند. فیبرو آدنوم‌ها عموما گرد، سفت و با حاشیه‌ای صاف است.

پاپیلومای داخل مجاری

پاپیلومای داخلی مجرای حالت زگیل مانندی هستند که در مجاری پستان ایجاد می‌شود. آنها تمایل دارند در زیر نوک پستان رشد کنند. گاهی اوقات ترشحات خونی وجود دارد.

در خانم‌های جوان رشد چندگانه دارد، در حالی که زنان نزدیک به یائسگی معمولا تنها یک رشد دارند.

نکروز چربی و لیپوم

اگر بافت چربی در سینه آسیب ببیند یا تجزیه شود، ممکن است نکروز چربی رخ دهد. توده‌های غیر سرطانی می‌توانند در سینه ایجاد شوند. 

ممکن است دردناک باشند یا ممکن است ترشح از نوک پستان و فرورفتگی پوست روی توده وجود داشته باشد.

لیپوم یک توده نرم و غیر سرطانی بوده و به‌طور کلی متحرک و بدون درد است. این یک تومور خوش خیم و چرب است.

توده‌های سرطانی

توده یا تومور سرطان سینه معمولا سفت به نظر می‌رسد. معمولا شکلی نامنظم دارد و در بافت عمیق سینه احساس می‌شود.

سرطان سینه به خصوص در مراحل اولیه معمولا دردناک نیست و می‌تواند در هر قسمتی از سینه یا نوک پستان ایجاد شود؛ اما، در یک چهارم بیرونی در قسمت بالا شایع است.

برخی از تومورهای بدخیم دردناک هستند. این حالت می‌تواند زمانی اتفاق بیفتد که بزرگ باشد و باعث فشرده شدن سایر ساختارهای سینه شود. همچنین در صورت زخم شدن نیز درد احساس می‌شود.

توده های سرطانی
توده های سرطانی

 نحوه بررسی توده پستان

برای اینکه خانم‌ها بتوانند وجود هرگونه توده را به خوبی شناسایی کنند، باید به نحوه بررسی سینه آشنایی داشته باشند.

  1. با نگاه کردن به آینه، اندازه، شکل و رنگ را بررسی کنید و به دنبال تورم یا توده‌های قابل مشاهده باشید.
  2. هر یک از دستان خود را به ترتیب بالا ببرید و مراحل ابتدایی را مجدد انجام دهید.
  3. به هرگونه ترشح از نوک سینه که ممکن است آبکی، شیری، زرد یا خونی باشد، توجه داشته باشید.
  4. سینه‌های خود را در حالت دراز کشیدن، به‌خصوص زیر دست‌ها و از پایین تا قفسه سینه با حرکتی صاف و محکم لمس کنید.
  5. مرحله ۴ را در حالت ایستاده یا نشسته تکرار کنید.

با این حال که بیشتر توده‌های پستان خوش خیم هستند؛ اما، هر مورد غیر عادی را باید توسط پزشک مورد بررسی قرار دهید.

توده پستان چه درمانی دارد؟

همانطور که گفتیم در صورتی که متوجه هرگونه توده در سینه خود شدید، بسیار مهم است که به پزشک مراجعه کنید، با این حال که در اغلب مواقع توده‌هایی که در سینه ایجاد می‌شود، نیاز به درمان ندارد.

به‌طور کلی با توجه به علت ایجاد توده، درمان مناسبی برای افراد در نظر گرفته خواهد شد. اگر کیست یا توده فیبری وجود داشته باشد، توصیه می‌شود که به‌طور منظم طی مدت زمان مشخص شده، به پزشک مراجعه شود. معمولا هیچ درمانی برای آن در نظر نمی‌گیرند.

در صورت وجود آبسه، پزشک ممکن است آن را با یک سوزن ظریف تخلیه و آنتی بیوتیک تجویز کند. در صورتی که پزشک مشکوک به سرطان باشند، ممکن است نمونه برداری انجام شود. 

اگر سرطان تشخیص داده شود، بسته به مرحله آن، درمانی که معمولا برای این بیماری در نظر گرفته می‌شود، شامل جراحی، شیمی درمانی یا پرتو درمانی است.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *