اطلاعاتی در رابطه با تست پاپ اسمیر و تست HPV
سرطان دهانه رحم دومین علل مرگومیر در خانمهاست، در نتیجه پیشگیری یا تشخیص بهموقع این بیماری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. آزمایش پاپ اسمیر جهت تشخیص سلولهای سرطانی یا سلولهای پیش سرطانی کاربرد دارد.
گاهی اوقات ممکن است ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) منجر به سرطان دهانه رحم شود. در صورت عدم درمان سلولهای غیرطبیعی ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شود.
به همین جهت انجام آزمایش HPV بسیار حائز اهمیت است. اغلب خانمهای بین ۲۱ تا ۶۵ سال نیاز به آزمایش تست پاپ اسمیر یا تست HPV دارند.
تمامی این آزمایشات و بررسیها توسط متخصص زنان انجام میگیرد، علاوه بر درمان بسیاری از بیماریها، پزشک زنان قادر است که عملهای زیبایی مانند لابیاپلاستی را برای خانمها انجام دهد. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم در خصوص تست پاپ اسمیر و تست HPV در اختیار شما قرار دهیم.
آشنایی با تست پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر آزمایشی است که توسط بهترین متخصص زنان در کرج جهت بررسی دهانه رحم انجام میگیرد. دهانه رحم قسمت پایین رحم است که به داخل واژن مرتبط میشود.
در صورت عدم درمان سلولهای غیر طبیعی دهانه رحم، ممکن است منجر به سرطان دهانه رحم شود. طی انجام این تست پزشک از اسپکولوم استفاده میکند، اسپکولوم ابزاری است که با استفاده از آن میتوان دهانه رحم را بهخوبی مشاهده کرد.
سپس با استفاده از ابزاری مخصوص سلولها را از دهانه رحم جهت نمونهگیری خارج میکنند و به آزمایشگاه منتقل میشود.
آشنایی با تست HPV
همانطور که گفته شد دهانه رحم در قسمت پایینی رحم قرار دارد و از آنجا به داخل واژن مرتبط میشود. HPV یک نوع عفونت است که از طریق مقاربت جنسی در افراد ایجاد میشود و در اغلب افراد خودبهخود از بین میرود.
اگر این عفونت از بین نرود، میتواند منجر به سلولهای غیر طبیعی در دهانه رحم و در نهایت سرطان دهانه رحم شود. نحوه انجام این تست نیز همانند تست پاپ اسمیر است.
چرا به انجام تست پاپ اسمیر و HPV نیاز دارم؟
انجام این آزمایشها میتواند از خطرات احتمال سرطان دهانه رحم در شما جلوگیری کند. در صورت بروز همچین مشکلی میتوان درمانهای موفقیتآمیزی را انجام داد. زمانی که آزمایش HPV را انجام میدهید، اطلاعات بیشتری در خصوص سلولهای دهانه رحم دریافت خواهید کرد.
بهطور مثال اگر آزمایش پاپ اسمیر، سلولهای دهانه رحم را تشخیص دهد، آزمایش HPV میتواند نشان دهد که نوعی از HPV که در شما مشاهده شده، باعث سرطان دهانه رحم میشود یا خیر.
طی چه مدتی نیازی به تست پاپ اسمیر و HPV است؟
بیشتر خانمهای ۲۱ تا ۶۵ سال باید این آزمایشات را انجام دهند. حتی اگر فعالیت جنسی ندارید و واکسن HPV را تزریق نکردهاید، همچنین دوره یائسگی را پشت سر گذاشتهاید، باز هم نیاز به انجام تست پاپ اسمیر خواهید داشت. افرادی که در این زمینه تخصص دارند، توصیه میکنند:
- برای خانمهای ۲۱ تا ۲۹ سال باید هر سه سال یکبار انجام گیرد.
- خانمهای ۳۰ تا ۶۵ سال باید:
- تست پاپ اسمیر را هر سه سال یک بار
- آزمایش HPV را هر ۵ سال یک بار
- یا هر ۵ سال یک بار آزمایش پاپ و HPV انجام گیرد.
- خانمهای بالای ۶۵ سال که هرگز آزمایش ندادهاند، نیاز به تست و آزمایش خواهند داشت.
آزمایشهای HPV برای خانمهای ۳۰ سال به بالا توصیه میشود. با این وجود که HPV در خانمهای زیر ۳۰ سال شایع است؛ اما، در اغلب مواقع خودبهخود از بین میرود.
چه کسانی بیشتر نیاز به تست پاپ اسمیر و HPV دارند؟
پزشک متخصص زنان ممکن است انجام این آزمایشات را در بیشتر موارد زیر توصیه کند:
- افرادی که در گذشته بهدلیل وجود سلولهای غیر طبیعی در دهانه رحم تحت درمان بودند. در واقع خانمهایی که سابقه داشتن سلولهای پیش سرطانی یا سرطانی دهانه رحم را دارند، ممکن است نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشند.
- خانمهایی که دچار ویروس HIV هستند. در واقع خانمهای مبتلا به این ویروس، سیستم ایمنی ضعیفی داشته و بیشتر در معرض خطر سرطان دهانه رحم قرار دارند.
- اگر مادر شما هنگام بارداری در معرض دی اتیل استیل بسترول قرار گرفته است، خطر ابتلا به این نوع سرطان در شما وجود دارد. معمولا دختران این افراد بیش از سایر خانمها در معرض خطر سرطان دهانه رحم قرار دارند.
- اگر بهدلیل پیوند عضو، استفاده از استروئید یا شیمی درمانی سیستم ایمنی ضعیفی دارید. چراکه HPV ممکن است در فردی که دارای سیستم ایمنی ضعیف است، خودبهخود برطرف نشود.
آیا انجام تست پاپ اسمیر یا HPV دردناک است؟
بسیاری از خانمها تجربههای خود را در این زمینه اینگونه بیان کردهاند که انجام این آزمایشات خوشایند نیست؛ اما، دردی وجود ندارد که غیرقابل تحمل باشد. تنها زمانی که پزشک اسپکولوم را وارد واژن میکند، احساس فشار خواهید داشت.
توصیه میشود قبل از تست، دفع ادرار داشته باشید یا با مصرف داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن، آسپرین و استامینوفن حدود یک ساعت قبل از آزمایش پاپ و HPV به کاهش یا جلوگیری از درد کمک کنید.
نکاتی جهت آمادگی قبل از انجام آزمایش تست پاپ اسمیر و HPV
جهت آماده شدن برای انجام این تستها نیازی نیست که کار خاصی انجام دهید. تنها نباید قبل از آزمایش پاپ اسمیر و HPV دوش واژینال بگیرید و رابطه جنسی برقرار کنید.
آیا میتوان آزمایش پاپ اسمیر و HPV را هنگام قاعدگی انجام داد؟
بله، میتوانید این آزمایشها را در زمان قاعدگی انجام دهید؛ اما، بهتر است آن را برای مواقعی که پریود نیستید، انجام دهید. همچنین بسته به شدت قاعدگی اگر این تست در این زمان انجام گیرد، میتواند در نتایج این آزمایشها تاثیر بگذارد.
بهتر است در این خصوص با بهترین متخصص زنان در کرج مشورت داشته باشید تا شما را در این خصوص راهنمایی کند.
آزمایشات پاپ اسمیر و HPV چگونه انجام میگیرد؟
پزشک این آزمایش را در مطب برای شما انجام میدهد. باید به پشت خود دراز بکشید و دو پای خود را باز بگذارید و زانو خود را خم کنید. پزشک ابزاری به نام اسپکولوم را در واژن قرار میدهد تا دید کاملی بر دهانه رحم و داشته باشد تا نمونهگیری را انجام دهد.
از یک تکه چوب مخصوص یا براش نرم برای برداشت سلولها از دهانه رحم و واژن استفاده میکند. پزشک سلولها را جهت بررسی به آزمایشگاه میفرستد. این آزمایشات حدود ۵ دقیقه طول میکشد و گاهی ممکن است لکه بینی یا خونریزی خفیف از واژن پس از آزمایش مشاهده شود.
نتایج تست پاپ اسمیر
نتایج این تست میتواند به چند صورت باشد که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:
طبیعی
در این مواقع سلولهای غیر طبیعی در دهانه رحم مشاهده نشده است و نیازی نیست تا موعد تست بعدی اقدام دیگری انجام دهید.
نامشخص
در صورتی که نتیجه آزمایش مشخص نباشد و پزشک نداند که نتیجه آزمایش طبیعی یا غیر طبیعی است، باید آزمایشات بیشتری را انجام دهید. گاهی ممکن است پزشک به شما پیشنهاد دهد که ۶ ماه یا یک سال دیگر مجددا این آزمایش را انجام دهید.
غیرطبیعی
پزشک پس از انجام آزمایش، سلولهای غیر طبیعی را در نتیجه آزمایش مشاهده میکند. خانمها این نکته را باید در نظر داشته باشند که مشاهده نتیجه غیر طبیعی حتما به این معنی نیست که شما مبتلا به سرطان هستید. پس از مشاهده نتیجه غیر طبیعی، اقدامات و آزمایشات دیگری انجام میشود تا متوجه شوند چه عاملی منجر به غیر طبیعی بودن سلولها شده است.
در صورتی که متوجه مشکل جدی در شما شوند ممکن است نیاز به آزمایش بیشتر از قبیل کولپوسکوپی داشته باشید.
چه عواملی منجر به نامشخص شدن نتیجه پاپ اسمیر میشود؟
آزمایش پاپ اسمیر میتواند بهدلایل مختلفی نتایج نامشخص و غیر طبیعی را نشان دهد. در اغلب مواقع بهدلیل HPV سلولهای غیر طبیعی در آزمایش مشاهده میشود.
HPV نوعی STI است که میتواند منجر به سرطان دهانه رحم شود. دلایل دیگری نیز برای نامشخص شدن این آزمایش وجود دارد که به شرح زیر است:
- ایجاد التهاب یا عفونتی مانند عفونت قارچی
- کیستهای خوش خیم
- تغییرات هورمونی در دوران بارداری یا یائسگی
- مصرف سیگار که ممکن است خطر ابتلا به عفونت HPV را افزایش دهد.
- مشکلات سیستم ایمنی بدن بهدلیل مصرف داروهای خاص یا مشکلاتی از قبیل دیابت، سرطان، اچ آی وی یا بیماریهای خود ایمنی.
چگونه میتوان خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را کاهش داد؟
به چندین روش مختلف میتوانید خطر ابتلا به این بیماری را در خود کاهش دهید که به شرح زیر است:
- بهطور منظم تست پاپ اسمیر انجام دهید.
- تست پاپ اسمیر و HPV را همزمان با یکدیگر یا HPV را جداگانه انجام دهید.
- واکسن HPV را بزنید.
اقداماتی که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم انجام دهید:
- از کاندوم استفاده کنید.
- شما و همسرتان آزمایش STI را انجام دهید.
- تنها باید با یک نفر رابطه جنسی برقرار کنید.
- دوش واژینال نداشته باشید.
- از مصرف الکل خودداری کنید.
باسلام وخسته نباشید خدمت شمابنده قبلاً اچ پی وی داشتم ولی چند روز قبل آزمایش اچ پی وی ژنوتایپ وپاپ اسمیر به طور همزمان دادم که جواب آزمایش اچ پی وی ژنوتایپ منفی وجواب پاپ اسمیر طبیعی هستش میخواستم بدونم قبل از انجام نمونه گیری حتی اگر یکی از کارهای زیر را انجام داده باشم میتونه باعث منفی شدن آزمایش اچ پی وی من بشه درصورتی که هنوز اچ پی وی داشته باشم؟. خودداری از مقاربت و هرگونه فعالیت جنسی، دوش واژن یا مصرف داروهای واژینال یا ژلها، کرمها یا کف منیکش به مدت دو روز قبل از آزمایش
انجام ندادن آزمایش در دوره قاعدگی، البته آزمایش هنگام عادت ماهانه قابل انجام است، اما خارج از این دوره نمونه سلولی بهتری جمعآوری میشود.
شرایط نمونهگیری: ۲روز عدم مقاربت. عدم عفونت. عدم استفاده از دوش واژینال کرم ژل. چند روز پس از اتمام پریود و از همه مهمتر شخص با تجربه در نمونهگیری. اما احتمال منفی شدن به علت غلبه سیستم ایمنی هم بالاست.