۱۵ روش موثر برای جلوگیری از بارداری

افرادی که رابطه جنسی فعالی داشته و قصد جلوگیری از بارداری دارند، باید با کلیه روش‌های جلوگیری از بارداری آشنایی داشته باشند. انواع مختلفی از روش‌های جلوگیری از بارداری وجود دارد که می‌توانید با افزایش آگاهی در خصوص هر یک از موارد، بهترین روش مطمئن را انتخاب کنید.

به شما پیشنهاد می‌شود برای انتخاب مطمئن‌‌ترین و مناسب‌ترین روش جلوگیری از بارداری با بهترین متخصص زنان در کرج؛ دکتر فریبا بهنام مشورت داشته باشید. در این مقاله در خصوص همه روش‌های جلوگیری از بارداری توضیحات لازم را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

۱.  کاندوم برای آقایان

کاندوم برای آقایان و همچنین کاندوم‌هایی که برای خانم‌ها طراحی شده‌اند، علاوه بر جلوگیری از بارداری، از عفونت‌های مقاربتی (STI) محافظت می‌کند.

کاندوم برای آقایان

۲. کاندوم برای خانم‌ها

طبق تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، مشخص شده که کاندوم‌های زنانه حدود ۷۹ درصد جهت جلوگیری از بارداری موثرند.

کاندوم برای خانم‌ها

۳. دیافراگم

دیافراگم یک روش جلوگیری از بارداری است که داخل واژن قرار داده می‌شود. قبل از هر بار استفاده باید به یاد داشته باشید که استفاده از اسپرم‌کش (ماده‌ای است که با از بین بردن اسپرم باعث جلوگیری از بارداری می‌شود) روی دیافراگم بسیار حائز اهمیت است.

تخمین زده شده است که این روش جلوگیری از بارداری به‌طور متوسط تا ۹۰ درصد موثر عمل می‌کند. خانم باید چند ساعت قبل از رابطه جنسی دیافراگم را وارد کرده و پس از ۲۴ ساعت آن را خارج کند. دیافراگم‌ها از عفونت‌های مقاربتی جلوگیری نمی‌کند.

دیافراگم روشی برای جلوگیری از بارداری

۴.  کلاهک دهانه رحم

کلاهک دهانه رحم، یک فنجان سیلیکونی نرم است که در واژن قرار می‌گیرد. این وسیله جهت جلوگیری از اسپرم به تخمک، دهانه رحم را می‌پوشاند. این روش جلوگیری از بارداری محافظتی در برابر STI یا عفونت مقاربتی ندارد و تا ۷۰ تا ۸۵ درصد موثر عمل می‌کند.

کلاهک دهانه رحم، فنجان سیلیکونی نرم

۵. اسفنج

اسفنج نوعی دیگر از روش‌های جلوگیری از بارداری است. این نوع اسفنج از کف نرم پلی یورتان و اسپرم‌کش ساخته شده است که در انتهای واژن قرار می‌گیرد و از ورود اسپرم به رحم جلوگیری می‌کند.

اگر این روش جلوگیری از بارداری به تنهایی استفاده شود، ۷۶ تا ۸۸ درصد موثر عمل می‌کند؛ اما، استفاده از آن با کاندوم خطر بارداری و عفونت مقاربتی را کاهش می‌دهد.

اسفنج، از روش‌های جلوگیری از بارداری

۶. اسپرم‌کش

اسپرم‌کش ماده شیمیایی است که اسپرم را از بین می‌برد یا آن را غیر فعال می‌کند. این روش جلوگیری از بارداری به روش‌های مختلفی به‌طور مثال همراه با کاندوم استفاده می‌شود.

اگر این روش به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد، باید حداقل ۱۰ دقیقه قبل از رابطه جنسی، اسپرم‌کش نزدیک دهانه رحم قرار داده شود. به مدت ۶۰ دقیقه و حدودا تا ۷۱ درصد موثر عمل می‌کند.

اسپرم‌کش برای غیر فعال کردن اسپرم

۷. قرص‌های جلوگیری از بارداری

قرص‌های جلوگیری از بارداری از متداول‌ترین روش‌هایی است که خانم‌ها استفاده می‌کنند. قرص‌های متفاوتی موجود است که در صورت مصرف طبق دستور ۹۹ درصد موثر است. دو دسته از قرص‌های جلوگیری از بارداری وجود دارد که این موارد به شرح زیر است:

قرص ترکیبی حاوی استروژن و پروژستین

طبق دستور این قرص‌ها باید روزانه مصرف شوند، قرص ترکیبی اغلب فاقد هورمون است.

مینی پیل حاوی پروژستین

خانم باید هر روز و بدون هیچ وقفه‌ای این قرص را در زمان مشخصی مصرف کند. فردی که مینی پیل مصرف می‌کند، لزوما پریود منظم و مشخصی ندارد.

قرص‌های جلوگیری از بارداری

۸. پچ ضد بارداری

در صورتی که این روش جلوگیری از بارداری به‌طور صحیح مورد استفاده قرار گیرد تا ۹۹ درصد موثر عمل می‌کند. این چسب ضد بارداری می‌تواند در قسمت‌های مختلفی قرار داده شود که این موارد به شرح زیر است:

  • کمر
  • باسن
  • شکم
  • بازو

باید به مدت ۳ هفته این چسب ضد بارداری روی بدن قرار داشته باشد و قبل از پریود شدن برچسب برداشته شود تا فرد بدون مشکلی قاعدگی داشته باشد.

چسب ضد بارداری

۹. تزریق

تزریق جهت پیشگیری از بارداری معمولا توسط پزشک هر ۱۲ هفته یکبار انجام می‌شود. در صورتی که به روش صحیح انجام شود، تا ۹۰ درصد از بارداری جلوگیری می‌کند. جهت بارداری و بازگشت به حالت عادی باید ۱۰ ماه یا بیشتر صبر کنید تا به حالت طبیعی بازگردد.

تزریق جهت پیشگیری از بارداری

۱۰. حلقه واژن

در صورت استفاده صحیح از حلقه واژن تا ۹۹ درصد موثر عمل می‌کند، در غیر این صورت تاثیر آن کمتر از ۹۵ درصد است. این حلقه پلاستیکی به مدت ۳ هفته در واژن قرار می‌گیرد. جهت جلوگیری از بارداری هورمون‌هایی را در بدن آزاد می‌کند.

حلقه واژن باید به مدت ۷ روز برداشته شود تا مانعی برای قاعدگی وجود نداشته باشد.

حلقه واژن جهت جلوگیری از بارداری

۱۱. آی یو دی (IUD)

آی یو دی وسیله کوچکی است که پزشک آن را وارد رحم می‌کند. این روش جلوگیری از بارداری در دو نوع وجود دارد، که به شرح زیر است:

هورمونی

به محض قرارگیری در رحم به مدت ۵ سال بدون تعویض، از بارداری جلوگیری می‌کند. IUD تخمک گذاری را کاملا متوقف نمی‌کند، بلکه به ضخیم شدن مخاط دهانه رحم جهت جلوگیری از ورود اسپرم به رحم و همچنین سایر تغییرات هورمونی به عنوان پیشگیری از بارداری کمک می‌کند.

مسی

این نوع آی یو دی فاقد هورمون بوده و از سیم مسی پوشانده شده است که هنگام ورود اسپرم به رحم، آن را از بین می‌برد. این نوع IUD می‌تواند تا ۱۰ سال موثر عمل کند. عارضه‌های جانبی ناشی از این روش جلوگیری از بارداری می‌تواند شامل لکه بینی بین دوره‌های قاعدگی، پریود نامنظم و گرفتگی‌های ناشی از قاعدگی باشد.

آی یو دی برای جلوگیری از بارداری

۱۲. ایمپلنت

ایمپلنت نوع دیگری از کنترل هورمون جهت جلوگیری از بارداری است. در این روش میله‌ای به اندازه چوب کبریت در بازو وارد می‌شود. ایمپلنت با آزاد کردن هورمون پروژستین در بدن که از تخمک گذاری جلوگیری می‌کند، جهت جلوگیری از بارداری موثر عمل خواهد کرد.

تحقیقات انجام گرفته در این روش نشان می‌دهد که ایمپلنت‌ها تا ۹۹ درصد جهت جلوگیری از بارداری موثر عمل می‌کند. ایمپلنت باید تقریبا هر سه سال یکبار تعویض شود.

ایمپلنت برای جلوگیری از بارداری

۱۳. برنامه ریزی طبیعی

منظور از روشِ جلوگیری از بارداری به‌طور طبیعی این است که به چرخه قاعدگی توجه داشته باشید و از رابطه جنسی هنگامی که فرد در مرحله باروری قاعدگی قرار دارد، خودداری کنید. پنجره باروری هر فرد حدود ۶ تا ۹ روز در ماه طول می‌کشد و همزمان با تخمک گذاری است، در واقع زمانی که تخمدان، تخمک آزاد می‌کند.

برنامه ریزی طبیعی برای پیشگیری از بارداری

۱۴. پیشگیری از بارداری اورژانسی

گاهی اوقات زمانی که بارداری کنترل شده وجود ندارد یا هنگام جلوگیری از بارداری مانند پاره شدن کاندوم یا عدم مصرف قرص ضد بارداری مشکل ایجاد می‌شود، می‌توان از روش اورژانسی جلوگیری از بارداری استفاده کرد. 

اما باید به این نکته توجه داشته باشید که این روش نباید به عنوان برنامه‌ای دائم برای جلوگیری باشد و به جای روش‌های منظم کنترل بارداری مصرف شود. دو روش برای جلوگیری اورژانسی وجود دارد که به شرح زیر است:

قرص اورژانسی

قرص اورژانسی

افراد باید طی ۳ روز پس از مقاربت، قرص هورمونی مصرف کنند. هرچه زودتر آن را مصرف کنند، اثر بخشی آن به مراتب بیشتر خواهد بود. به همین جهت توصیه می‌شود بلافاصله پس از رابطه جنسی قرص اورژانسی برای جلوگیری از بارداری مصرف شود.

IUD مس

 این نوع آی یو دی را می‌توان حداکثر ۵ روز پس از رابطه جنسی وارد کرد. در صورتی که این روش در این بازه زمانی مورد استفاده قرار گیرد تا ۹۹ درصد موثر عمل می‌کند.

۱۵. عقیم کردن

هم آقایان و هم خانم‌ها اگر تصمیم به روش‌های جلوگیری از بارداری دائمی دارند، باید عقیم سازی را در نظر داشته باشند. عقیم کردن هم  در خانم‌ها و هم در آقایان بیش از ۹۹ درصد از بارداری جلوگیری می‌کند؛ اما، راهی جهت جلوگیری از عفونت‌های مقاربتی نخواهد بود.

آقایان می‌توانند وازکتومی انجام دهند که در این عمل لوله‌های حاوی اسپرم جدا می‌شود. این روش فرایند جزئی دارد که نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست. خانم‌ها می‌توانند یک روش جلوگیری از بارداری انجام دهند که به عنوان بستن لوله های رحمی شناخته می‌شود.

در این عمل لوله‌های رحمی بسته می‌شود و اثرات آن دائمی است. تنها در برخی از مواقع نادر ممکن است لوله‌ها مجدد به یکدیگر متصل شده و منجر به بارداری شود.

عقیم کردن

زمانی که باید آزمایش بارداری انجام دهید

هر زمانی که خانم به بارداری خود مشکوک می‌شود، بهتر است تست بارداری انجام دهد به خصوص اگر هر یک از موارد ذکر شده جهت پیشگیری از بارداری موفقیت‌آمیز نباشد. در صورت مشاهده هر یک از علائم بارداری که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد باید به پزشک مراجعه کنید:

  • عقب افتادن زمان پریود
  • سینه‌های بزرگ یا حساس
  • خستگی
  • افزایش ادرار
  • حالت تهوع
  • استفراغ
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *